Beurstijden

Aandelen kopen op de beurs

Wilt u aandelen kopen op de beurs? U kunt starten met aandelen kopen door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende banken/brokers. Vervolgens kunt u via deze broker in uw browser of via een beleggingsapp zelfstandig aandelen kopen. Dit aanmeldproces kan binnen enkele minuten doorlopen worden. Theoretisch gezien bent u vanaf dat moment in staat om uw belegbaar vermogen te storten op uw beleggingsrekening en uw aandelen te kopen. Toch is het goed om gedegen onderzoek te doen en wat extra stappen te doorlopen voordat u start met het kopen van aandelen.

“Starten met het kopen van aandelen? Ontdek op deze pagina tarieven en voorwaarden die bij u passen.”

Aandelen kopen in 9 stappen

aandelen kopen

Aandelen kopen valt en staat met het doen van onderzoek. Onderstaand vindt u een checklist die u kunt gebruiken voordat u overgaat tot het kopen van aandelen.

 • Aandelen kopen begint bij het zoeken naar een broker die bij u past. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de verschillende voorwaarden. Zo kunt u onder andere kijken naar de kosten die de verschillende banken/brokers in rekening brengen.
 • Aanmelden bij 1 van de verschillende brokers. Veelal duurt het enkele minuten voordat u daadwerkelijk kunt starten met beleggen. Vanaf dit moment bent u theoretisch gezien in staat om aandelen te kopen.
 • Ga op zoek naar goede boeken over beleggen. Zodoende beschikt u over meer kennis met betrekking tot de werking van de markt en het verhandelen van aandelen op de beurs.
 • Maak een verstandig beleggingsplan. Denk goed na over welk deel van uw vermogen beschikbaar is voor het kopen van aandelen. Creëer doelen voor de korte en lange termijn.
 • Beleg alleen in sectoren die u goed begrijpt. Zodoende weet u welke zaken invloed hebben op het door u geselecteerde bedrijf.
 • Wilt u aandelen kopen in verschillende sectoren? Misschien zijn er wel bepaalde sectoren waar u vanuit moreel perspectief liever niet in wilt beleggen.
 • Probeer uw vermogen te spreiden. Dit is één van de belangrijkste beleggingstips. Koop aandelen van verschillende bedrijven en sectoren. Zodoende loopt u minder risico.
 • Doe gedegen onderzoek naar de verschillende bedrijven waar u aandelen van wenst te kopen.
 • Om uiteindelijk aandelen aan te schaffen dient u zich in te loggen bij uw broker. Stort uw belegbaar vermogen op uw beleggingsrekening, zodat u kunt starten met het aanschaffen van uw aandelen.

Wat zijn de kosten voor het kopen van aandelen?

Voor het kopen van aandelen brengen de verschillende banken/brokers verschillende soorten kosten in rekening. Deze kosten kunt u met elkaar vergelijken, voordat u overgaat tot het kiezen van een broker. Servicekosten worden niet door iedere broker in rekening gebracht.

 • Transactiekosten zijn kosten die door uw broker in rekening worden gebracht zodra u aandelen koopt of verkoopt.
 • Servicekosten wordt door sommige brokers in rekening gebracht. Dit is een percentage van het door uw belegde vermogen om uw aandelen te beheren. Servicekosten wordt ook wel bewaarloon genoemd.

“U kunt bij de onderstaande brokers binnen enkele minuten een beleggingsrekening open.”

Het ligt voor de hand om een beleggingsrekening te openen bij uw eigen bank. Het is echter zo dat u bij de bekende Nederlandse banken vaak relatief veel betaalt voor het kopen en beheren van uw aandelen. Kijk bij het openen van een beleggingsrekening goed naar de voorwaarden van de verschillende banken/brokers. Het openen van een beleggingsrekening kost slechts enkele minuten. Onderstaand vindt u gespecialiseerde brokers. Bij deze brokers kunt u gebruik maken van een beleggingsapp. Ook kunt u aandelen kopen via uw computer.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 2,00Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00€ 6,00Aanmelden
0,20% (jaar)€ 0,00€ 5,00Aanmelden

(ABN AMRO klanten)

binck€ 3,50 + 0,01% (maand)€ 0,00€ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 29-05-2024
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de Nederlandse beurs.
* Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Hoe koop ik aandelen?

U kunt starten met aandelen kopen zodra u zich heeft aangemeld bij een broker. Zodra het door u te beleggen vermogen op uw beleggingsrekening staat, kunt u starten met beleggen in aandelen. Binnen enkele minuten kunt u aandelen kopen en verkopen.

Uw eerste aandelen kopen

 • Check de openingstijden van de beurs.
 • Iedere broker heeft zijn eigen overzichtelijke manier van zoeken. U kunt zodoende de bedrijven vinden waar u aandelen van wilt kopen.
 • Geef vervolgens aan hoeveel aandelen u wilt kopen van het door u geselecteerde bedrijf.
 • Plaats een order en ga over op de daadwerkelijke koop. U kunt verschillende type orders gebruiken voor het kopen van aandelen. Orders zijn opdrachten aan uw broker om aandelen aan te schaffen. De meest gebruikte orders zijn de limiet order en de bestens order. U kunt geen aandelen kopen in het weekend, omdat de beurzen in het weekend gesloten zijn.

Een limiet order plaatsen

De limiet order is het meest veilige ordertype. Dit type order kunt u gebruiken bij het kopen en het verkopen van uw aandelen. Bij een order met een limiet geeft u aan voor welke maximale prijs u de aandelen wilt kopen. De aandelen worden vervolgens gekocht voor de door u ingestelde prijs. Dit is natuurlijk alleen haalbaar als de aandelen die u wenst te kopen voor de door u ingestelde prijs beschikbaar zijn. U kunt bijvoorbeeld een order met een limiet plaatsen en wachten tot de koers wat daalt. Vervolgens koopt u de aandelen als de koers uw limiet heeft bereikt.

Een bestens order plaatsen

Ook kunt u ook kiezen voor het plaatsen van een bestens order. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u 500 aandelen van een bepaald bedrijf wilt kopen voor de prijs waarop ze op dat moment worden aangeboden. Wanneer u een bestens order plaatst, worden de door u gekozen aandelen ook daadwerkelijk gekocht voor de prijs waarop de aandelen worden aangeboden. U bent bij een bestens order direct verzekerd van de koop. Het kan echter wel zo zijn dat de de prijs waarvoor u de aandelen koopt duurder uitpakt dan u had gehoopt.

Aandelen kopen in het buitenland

Hoe koop ik aandelen in het buitenland?Hoe koop ik aandelen van internationale bedrijven? Dit kunt u doen via uw Nederlandse broker. U kunt via deze brokers beleggen in aandelen van bedrijven op de AEX of van buitenlandse bedrijven als Alphabet, Tesla of Netflix. De brokers brengen echter wel andere kosten in rekening voor het handelen op de internationale aandelenbeurzen. U kunt voor de volledige tarievenlijsten terecht op de websites van de desbetreffende brokers. Via deze tarievenlijsten kunt u zien wat u betaalt voor een order op bijvoorbeeld de Dow Jones. Daarnaast dient u tijdens het aankopen rekening te houden met de dagen en openingstijden van de verschillende internationale beurzen. Deze kunnen anders zijn dan die van de AEX. Verder dient u tijdens het verkrijgen van effecten rekening te houden met schommelende koersen van bijvoorbeeld de dollar ten opzichte van de euro. Ook deze koersschommelingen hebben invloed op het uiteindelijke rendement van uw beleggingen.

Aandelen kopen op de S&P 500, Nasdaq en de Dow Jones

U kunt met verschillende brokers handelen in het buitenland. Soms berekenen deze brokers andere tarieven voor het kopen van aandelen op de New York Stock Exchange of de Nasdaq. In de onderstaande tabel ziet u onder andere de transactiekosten voor het kopen van aandelen in de Verenigde Staten. Daarnaast dient u bij het aanschaffen en verhandelen van aandelen in de VS rekening te houden met andere openingstijden.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 2,00Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00$ 6,00Aanmelden
0,20% (jaar)€ 0,00€ 5,00Aanmelden

(ABN AMRO klanten)

binck€ 3,50 + 0,01% (maand)€ 0,00$ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 29-05-2024
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de beurs in de Verenigde Staten.
* Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Aandelen kopen met beleggingstips

Het kost veel tijd om gedegen onderzoek te doen naar bedrijven en sectoren. Het is dan ook verleidelijk om tips van anderen aan te nemen. Veel mensen die tips geven zijn zelf overtuigd geraakt van diens eigen beleggingen. Ook kan het zijn dat ze zelf belang hebben bij het geven van tips, omdat ze zelf al aandelen bezitten van het desbetreffende bedrijf. Het is goed om te beseffen dat een tip vaak goed bedoeld is, maar soms ook wordt gegeven vanuit eigen belang of gebrekkige kennis. Daarnaast is het van belang om tips altijd goed te controleren door zelf gedegen onderzoek te doen. Tijdens het kopen van aandelen dient u dus niet blind achter de tip van een zwager of een advertentie aan te lopen.

Aandelen kopen en de verschillende voorwaarden

Veel startende beleggers zijn geneigd om brokers enkel te vergelijken op de kosten die in rekening worden gebracht. Het is echter ook verstandig om te kijken naar de overige voorwaarden van de brokers. Er zijn namelijk een tal van voorwaarden die een rol kunnen spelen bij uw broker keuze.

DEGIROLynxBinckABN AMRO
AFM vergunning++++
Bankvergunning--++
KIFD registratie++++
Nederlandse klantenservice++++
Gratis realtime koersinformatie+-++
Gratis uitbetalen van cashdividend++++
Aandelen worden niet uitgeleend--++

“Tegelijkertijd zijn er beleggers met grote posities die graag kiezen voor een broker met stabiele en veilige voorwaarden. Met name de langetermijnbeleggers die weinig orders uitvoeren zijn minder bezig met de transactiekosten.”

Voor veel beginnende beleggers blijken met name de kosten van invloed op de broker keuze, zeker de beleggers die beleggen met een relatief klein vermogen. Deze beginnende beleggers proberen mede winsten te creëren door de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen te beperken. Er zijn ook beleggers die voor meerdere brokers kiezen. Dit doen ze vanwege de verschillende voorwaarden. Er zijn beleggers die het belangrijk vinden om lage transactiekosten te betalen voor kleine beleggingen. Een andere reden waarom beleggers kiezen voor lage transactie kosten is het beleggen op de korte termijn. Met name als beleggers aandelen kort vasthouden en veel orders plaatsen is het financieel gunstig om voor lage transactiekosten te kiezen. Tegelijkertijd zijn er beleggers met grote posities die graag kiezen voor een broker met stabiele en veilige voorwaarden. Met name de langetermijnbeleggers die weinig orders uitvoeren zijn minder bezig met de transactiekosten.

Wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen?

Wat zijn de risico's van beleggen in aandelenAandelen kopen brengt risico’s met zich mee. Het is niet voor niets dat u na iedere reclame van een broker wordt gewaarschuwd voor de risico’s van het kopen van aandelen. Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s die beleggen met zich meebrengt. Zodra u zich bewust bent van de risico’s kunt u hier rekening mee houden en eventueel vroegtijdig ingrijpen als dit noodzakelijk dreigt te zijn.

Marktrisico

Ook als het bedrijf waar u in belegt zich positief ontwikkeld kan de waarde van uw aandelen dalen. Dit komt door de omgevingsfacturen die een rol spelen op de prijs van de aandelen. Als de economische situatie achteruit gaat en de economische groei stagneert kan dit invloed hebben op uw aandelen. Er zijn talloze redenen waardoor de economische groei kan stagneren. Hierbij kunt u denken aan oorlogen, virussen of een kredietcrises.

Sector risico

De markt is opgebouwd uit verschillende sectoren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de agrarische sector, de bouw, de detail – en groothandel en de financiële dienstverlening. Af en toe wordt de markt geconfronteerd met een schandaal of problemen binnen een sector. Dit kan er voor zorgen dat de aandelenkoersen van bedrijven in deze sector gezamenlijk dalen. Het is dan ook belangrijk dat u de sector waar u in belegt goed begrijpt.

Concurrentierisico

Nog een reden waarom uw aandelen kunnen dalen is het risico die concurrerende bedrijven met zich meebrengen. De positieve flow van een bedrijf kan snel omslaan als een concurrent zich beter ontwikkeld. Belangrijke innovatieve stappen van concurrerende bedrijven kan er voor zorgen dat de aandelenkoersen van uw aandelen dalen. Het is dan ook verstandig om alle bedrijven uit de zelfde sector goed te monitoren.

Renterisico

De stand van de rente heeft invloed op de markt. Zodra de rente stijgt kan het zijn dat de waarde van de aandelen dalen. Dit kan namelijk leiden tot hogere rentelasten voor de onderneming waar u aandelen van bezit. Ook kan de verhoging van de rente er voor zorgen dat er minder ruimte is om te consumeren. Tevens worden aandelen minder interessant als er een hoge rente wordt uitgekeerd door banken. Al deze gevolgen van een renteverhoging kunnen een nadelige effecten hebben op de aandelenkoersen.

Kredietrisico

Er bestaat een kans dat het beursgenoteerde bedrijf waar u in belegt niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen of zelfs failliet gaat. Dit heeft een grote impact op de aandelenkoers en het kan er zelfs voor zorgen dat uw aandelen niets meer waard zijn.

Liquiditeitsrisico

Het kan zijn dat de aandelen die u bezit moeizaam verkocht kunnen worden. Dit kan komen omdat er een laag volume is. Er wordt simpelweg weinig in het aandeel gehandeld en er staan weinig kopers klaar om uw aandelen te kopen voor de prijs die u wilt ontvangen voor uw aandelen.

Valutarisico

Er ontstaat een valutarisico zodra u aandelen koopt op de internationale beurzen buiten de eurozone. Stel u koopt Apple aandelen op de Nasdaq. Deze aandelen in de verenigde staten koopt u met dollars. Het kan vervolgens gebeuren dat de koers van de dollar daalt ten opzichte van de euro. Op dit moment worden de dollars minder waard ten opzichte van de euro. Uw aandelen worden zodoende ook minder waard als u deze weer wilt omzetten naar euro’s. Er bestaat echter ook een kans dat de waarde van uw aandelen meer waard zijn als de valuta waar u in belegd is gestegen. Aandelen spreiden is een van de tips. Het kan dan ook veilig zijn om uw aandelen te spreiden in verschillende vreemde valuta. U zorgt voor extra risico wanneer u enkel belegt in een land waar de kans op valuta koersschommelingen groot is.

Aandelen kopen middels een beleggingsplan

Voordat u start met het kopen van aandelen is het belangrijk om een beleggingsplan te maken. Het voordeel van een beleggingsplan is dat u minder geleid wordt door emoties. Het is helpend om van te voren goed na te denken over welke aandelen u wilt kopen, welke beleggingsrisico’s u kunt lopen en hoeveel tijd u heeft voor het beleggen in aandelen.

Een beleggingsplan maken

 • Hoeveel tijd heeft u voor het beleggen in aandelen?
 • Bepaal hoeveel u wilt inleggen. U kunt er voor kiezen om eenmalig of periodiek aandelen te kopen. Beleg met een deel van uw vermogen die u de aankomende periode niet nodig heeft.
 • Hoe gaat u uw risico’s spreiden?
 • Welke beleggingsinstrumenten gaat u gebruiken?
 • Wanneer gaat u uw aandelen weer verkopen?

Vragen over beleggen?

Beurstijden geeft geen advies met betrekking tot het kiezen van een specifieke broker of over specifieke beleggingen. U kunt ons bereiken op 0850601598 voor uw praktische vragen over het kopen van aandelen.