Beurstijden

Pensioenbeleggen: de voor- en nadelen van timing en maandelijkse inleg

Het Nederlandse pensioenstelsel staat wereldwijd als zeer goed te boek. Redenen daarvan zijn onder meer de Algemene Ouderdomswet waar iedereen die hier woont of werkt aan meebetaalt en recht op heeft, en de pensioenfondsen waar mensen fiscaal aantrekkelijk voor een aanvullend pensioen kunnen sparen. Het is echter in verband met onder andere de vergrijzende bevolking en veranderde arbeidsmarkt de vraag of het stelsel zo toekomstbestendig is. Niet opvallend dan ook, dat veel mensen zelf een (extra) pensioenpotje willen opbouwen. Bijvoorbeeld door middel van pensioenbeleggen. Hieronder lees je meer over twee belangrijke strategieën.

Pensioenbeleggen in het kort

Allereerst goed om nog even op dat aanvullende pensioensparen in te gaan. Want wat is pensioenbeleggen eigenlijk? Met een AOW en een aanvullend pensioen konden mensen in het verleden vaak comfortabel pensioneren. Of dat in de toekomst ook nog zo is, is minder zeker geworden door bijvoorbeeld het uitblijven van inflatiecorrecties en het sterk gegroeide aantal zelfstandigen zonder aansluiting bij een pensioenfonds.

Gelukkig zijn er vaak mogelijkheden om met belastingvoordeel zelf pensioen op te bouwen door middel van een lijfrente. Bij pensioenbeleggen stort je eenmalig of periodiek geld op een beleggingsrekening. Het vermogen brengt rendement op, totdat je het omzet in een uitkeringsproduct tijdens je pensioen. Tot een bepaald bedrag (je jaarruimte) mag je de inleg van je inkomsten aftrekken. Het bedrag valt ook buiten je vermogen dat telt voor de vermogensrendementsheffing in box 3.

Timing en periodiek inleggen: de voordelen en nadelen

Pensioenbeleggen is mogelijk op twee manieren. De eerste is timing op basis van de marktomstandigheden. Je probeert te investeren als de markt ‘laag’ staat en winst te nemen als je markt ‘hoog’ staat. Dit kan potentieel het hoogste rendement opleveren, maar brengt ook meer risico met zich mee en vraagt een grote tijdsinvestering om de markt te volgen. En kijk je bijvoorbeeld naar de AEX, dan lijkt het geen goed moment om in te stappen. Deze beurs schommelt namelijk al maanden rond een ongekend hoge koers van ongeveer 900 punten.

Periodiek – bijvoorbeeld maandelijks – inleggen geeft waarschijnlijk een lager rendement, maar heeft ook diverse voordelen. Je profiteert van de gemiddelde prijs over tijd, hebt minder stress om de markt te timen en hoeft hier minder tijd in te investeren. Ook het rente-op-rente-effect is groter bij deze tactiek.

Welke strategie is het beste?

Voor de meeste mensen is maandelijks opbouwen de veiligste en meest stressvrije methode. Het voorkomt de valkuil van proberen de markt te timen en zorgt ervoor dat je consistent blijft investeren, wat cruciaal is voor pensioenopbouw op de lange termijn. Als je echter zeer goed geïnformeerd bent over de markten, risico’s kunt en wilt nemen, kan een strategie gebaseerd op markttiming potentieel meer opleveren.

(Gesponsord artikel)