Beurstijden

Waarom je beter kunt lenen bij een kredietverstrekker dan bij een suikeroom

(Gesponsord artikel)

Op het eerste zicht is het best aantrekkelijk om een rijk familielid te vragen om geld. Het gebeurt ook best vaak, bijvoorbeeld voor de aankoop van een eerste woning. Ook voor onder andere een (dure) auto of bij het opstarten van een eigen bedrijf kan familie worden ingeschakeld om een deel of de volledige investering voor te schieten. Toch is dit niet de beste optie. In dit artikel wordt duidelijk waarom.

Bij kredietverstrekker is alles goed geregeld

Bij een kredietverstrekker (of bank) betaal je meer als je geld gaat lenen. Tenzij je een vervelend familielid hebt dat rente vraagt, maar dit zijn uitzonderingen. Daarom lijkt het veel aantrekkelijker om een x bedrag van een familielid te lenen. Dat is echter in de meeste gevallen niet zo.

Geld lenen bij een kredietverstrekker betekent dat alle afspraken keurig op papier staan. De looptijd staat vast, de rente en hoeveel er per maand moet worden terugbetaald. Er is geen discussie mogelijk en je kunt ook niet eens een maandje overslaan omdat het even niet uitkomt om te betalen. Bij een kredietverstrekker weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Dat maakt het wel zo makkelijk.

Meer mogelijkheden bij kredietverstrekker

Je rijke oom of tante biedt waarschijnlijk niet meerdere pakketten aan. Je leent een bedrag, en dat is het. Bij een kredietverstrekker is er veel meer mogelijk. Een persoonlijke lening komt nog het dichtst in de buurt van lenen bij een familielid. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd, rente en het maandelijkse bedrag dat je terugbetaalt vast. Dat maakt van een persoonlijke lening de populairste en de meest veilige keuze.

Een doorlopend krediet is een andere mogelijkheid. Daarbij kan je van een bepaald bedrag steeds kleine bedragen opnemen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Dat is het voordeel van flexibel lenen. Houd er wel rekening mee dat als je krediet op is, je pas weer kunt lenen als je een deel hebt afgelost.

Geen familievetes

Met een bank kan je ook ruzie krijgen. In 99 van de 100 gevallen is dat echter de schuld van de klant. Deze betaalt dan namelijk niet. Die ruzie wordt snel opgelost, want je moet nu eenmaal betalen. In families kan zoiets aanleiding geven tot een langdurig en misschien wel niet meer op te lossen conflict.

Alleen dat is al een reden om voor het lenen van geld niet bij je familie aan te kloppen. Het is het mogelijke gedoe niet waard. Terugbetalen moet toch, en met de rente valt best te leven. Een schenking van een familielid is een ander verhaal, hoewel daar weer allerlei fiscale voorwaarden aan worden gesteld.