Beurstijden

Online brokers vergelijken: waar let je op?

(Gesponsord artikel. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.)

Beleggen is een van de beste manieren om je geld te laten groeien, of het nu in aandelen, obligaties, crypto’s, ETF’s, CFD’s of forex is. Wanneer je dit doet via een online broker, kun je als particulier zelfstandig handelen en daytraden op de beurs. Dat is goedkoper dan wanneer je je geld laat beleggen. Ga je online brokers vergelijken? Let dan op de volgende zaken.

Staat de broker onder toezicht van de AFM?

Controleer of de broker onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze instelling houdt toezicht op de financiële markten en dus ook op beleggen. Met dat toezicht kun je erop vertrouwen dat er op een duidelijke en eerlijke manier gewerkt wordt door de broker en dat de broker op de vingers getikt wordt als dat niet het geval blijkt te zijn.

Valt het geld bij faillissement onder het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bank en beschermt particulieren en kleine ondernemingen die hebben toevertrouwd aan een bank of beleggingsonderneming met een vergunning. Mocht je een beleggingsrekening hebben bij een broker of bank die failliet gaat, dan zorgt dit stelsel ervoor je maximaal €20.000 per instelling aan compensatie ontvangt. Schade door beleggingsverliezen komt uiteraard niet in aanmerking voor vergoeding.

Wat zijn de transactiekosten en andere extra kosten?

Een broker wil zelf natuurlijk geld verdienen. Dat kan door een commissie te heffen, maar ook door transactiekosten in rekening te brengen. Mogelijk zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Dat kunnen ook verborgen kosten zijn. Daarnaast is het van belang om te weten of er een minimale inleg vereist is en of dit niet meer is dan je wilt gaan beleggen. Onderzoek dit goed voordat je een broker kiest.

Is het platform geschikt voor beginnende beleggers of ervaren beleggers?

Een beleggingsplatform van een broker kan zich richten op beginnende beleggers of juist op ervaren beleggers. Dat vertaalt zich in de producten en functies die de broker aanbiedt. Zorg dat de broker die jij kiest past bij jouw behoeftes. Dat wil dus bijvoorbeeld zeggen dat het platform en de producten voldoende laagdrempelig moeten zijn voor jou als beginnende belegger of juist de mogelijkheden moeten bieden om jou als ervaren belegger de tools te geven om op jouw gewenste manier te beleggen.

Is er een (Nederlandstalige) klantenservice?

Wanneer je zelfstandig gaat beleggen via een online broker, kan het zijn dat je tegen problemen aankomt of vragen hebt om verder te kunnen. Dan is het wenselijk dat je ergens terecht kunt met die vragen waar je kunt rekenen op een deskundig antwoord. Onderzoek daarom of de broker die jij op het oog hebt een klantenservice heeft waarmee je contact kunt opnemen. Het fijnst is het natuurlijk als dat ook in het Nederlands kan.

Wat zijn de ervaringen van anderen met de broker?

Het mooie van het internet is dat het een schat aan informatie kan bieden over bedrijven en organisaties in de vorm van reviews van gebruikers. Zoek op wat de ervaringen van anderen zijn met de broker die jij op het ook hebt. Wees op je hoede als de ervaringen over het algemeen niet positief zijn, want het gaat wel om jouw geld.

Houd er rekening mee dat bij zelfstandig beleggen de verantwoordelijkheid en het risico volledig bij jou ligt. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.