Beurstijden

Het verschil tussen groeiaandelen en waardeaandelen

(Gesponsord artikel)

Groeiaandelen presteerden de afgelopen jaren beter dan waardeaandelen en de kloof tussen de prestaties van de twee is aanzienlijk groter geworden gedurende de corona pandemie. Sommige analisten zijn echter van mening dat waardeaandelen binnenkort een comeback zullen maken. In dit artikel leggen wij uit wat groei- en waardeaandelen zijn en bespreken we hun prestaties en verschillende vooruitzichten.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen waarvan wordt verwacht dat ze sneller groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt.
De gemeenschappelijke kenmerken zijn:

  • Hoge koers-winstverhouding (P/E-ratio): de koers-winstverhouding meet de aandelenkoers van een bedrijf in verhouding tot de winst per aandeel (EPS of Earnings per Share). Een hoge koers-winstverhouding betekent dat de aandelen tegen hoge prijzen worden verhandeld terwijl een bedrijf weinig of geen inkomsten heeft. In het geval van groeiaandelen wordt verwacht dat de winst in de toekomst zal stijgen.
  • Groeiaandelen keren doorgaans geen dividend uit omdat de winst geinvesteerd wordt in het bedrijf om de groei te versnellen.
  • Groeiaandelen kunnen volatieler zijn dan de bredere markt.
  • Er is potentie voor hoge rendementen, maar tegelijkertijd kan er een grote mate van onzekerheid bestaan rond groeibedrijven. Soms zijn van deze bedrijven de verdienmodellen immers nog niet bewezen.

Doorgaans hebben groeibedrijven een bepaald concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde branche. Voorbeelden daarvan zijn patenten of technologie, unieke productlijnen en een loyaal klantenbestand. Als gevolg hiervan hebben ze mogelijk een aanzienlijk marktaandeel in hun respectieve bedrijfstakken. Bekende groeibedrijven zijn Tesla, Netflix en Amazon.

Wat zijn waardeaandelen?

In tegenstelling tot groeiaandelen worden waardeaandelen verhandeld tegen een prijs die lager is dan hun intrinsieke waarde. Met andere woorden, dit zijn aandelen die ondergewaardeerd zijn in vergelijking met de financiële gegevens van het bedrijf, zoals winst of inkomsten.

Andere kenmerken van waardeaandelen zijn:

  • Aangezien waardeaandelen ondergewaardeerd zijn, hebben ze doorgaans een lage koers-winstverhouding (P/E-ratio).
  • Waardeaandelen keren over het algemeen aanzienlijke dividenden uit.
  • Lage koers-boekwaardeverhouding (P/B-ratio): de koers-boekwaardeverhouding vergelijkt de aandelenkoers van een bedrijf met de boekwaarde. De boekwaarde is het verschil tussen de passiva en activa van het bedrijf. Waardeaandelen hebben een lage P/B-ratio, meestal lager dan 1.
  • Aangezien waardeaandelen van gevestigde bedrijven zijn met bewezen bedrijfsmodellen die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn ze doorgaans minder risicovol en volatiel in vergelijking met groeiaandelen.

Waardeaandelen zijn doorgaans van volwassen bedrijven met een bescheiden winststijging in de loop van de tijd. Voorbeelden zijn Bank of America, Johnson & Johnson en Intel.

Welke beleggingsstrategie kiest u?

Zowel de groei- als de waarde-beleggingsstrategie bieden voor- en nadelen. Het is belangrijk om beleggingsbeslissingen te nemen op basis van uw beleggingsplan, waarbij u rekening houdt met factoren als risicotolerantie en beleggingshorizon. Daarnaast kunt u kiezen voor risicospreiding door het opnemen van een mix van groei- en waardeaandelen in uw portefeuille.

De prestaties van aandelen hangen af van veel verschillende factoren en variëren natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Hieronder vindt u de prestaties van de S&P 500 Value- en S&P 500 Growth-indices van Q1 2019 tot Q1 2021:

 

groeiaandelen en waardeaandelen

 

Zoals te zien in de grafie werd de kloof tussen de prestaties van Amerikaanse groei- en waardeaandelen aanzienlijk groter vanaf het einde van Q1 2020. Volgens de Financial Times hadden waardeaandelen hun slechtste jaar ooit in 2020, vergeleken met groeiaandelen. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.

Over de vraag of groeiaandelen het beter zullen blijven doen dan waardeaandelen, hebben analisten bij toonaangevende instellingen gemengde vooruitzichten. Analisten bij Blackrock zijn bijvoorbeeld van mening dat, hoewel de COVID-19 pandemie veel groeibedrijven heeft aangedreven, er al vóór de pandemie enkele trends ten gunste van groeiaandelen in het spel waren en dat deze zich voort zullen zetten.

Aan de andere kant staan bijvoorbeeld de analisten van T. Rowe Price. Volgens hen gingen de waardeaandelen in een opwaarste lijn na de aankondiging van de resultaten van de eerste vaccinonderzoeken. Zij zeggen dat het bestedingspatroon van consumenten is gedempt, waardoor ze hebben kunnen sparen. Zodra de verspreiding van vaccins wijdverspreid is en het leven meer genormaliseerd is, zou een opgekropte vraag naar buiten kunnen komen die bedrijven ondersteunt die hard zijn getroffen door de pandemie.

Beleggen via DEGIRO

Of u nu geïnteresseerd bent in beleggen in groeiaandelen, waardeaandelen of beide, met een rekening bij DEGIRO kunt u gemakkelijk en betaalbaar aandelen kopen. U kunt zelfs beleggen in ETFs die specifiek de prestaties van waarde- en groeiaandelen in één product volgen.