Beurstijden

Handelen buiten de reguliere openingstijden van een beurs

(Gesponsord artikel)

Net zoals fysieke winkels gedurende een bepaalde tijd van de dag geopend zijn, kennen ook beurzen vastgestelde openingstijden. Van hoe laat tot hoe laat een beurs precies geopend is, is afhankelijk van het soort beurs. Zo is de Nederlandse beurs in Amsterdam, waaronder de AEX, geopend van 9:00 uur ’s ochtends tot 17:30 uur ’s avonds. Hetzelfde geldt voor de beurs in Duitsland, zoals de DAX bijvoorbeeld. Vanwege het tijdsverschil kent de beurs in Amerika uiteraard afwijkende openingstijden. Zo is deze beurs van 15:30 uur Nederlandse tijd tot 22:00 uur Nederlandse tijd geopend. Echter is het tegenwoordig ook mogelijk om buiten deze reguliere openingstijden te
handelen. In deze blog lees je daar meer over.

Wat is het verschil tussen voorbeurs, nabeurs en weekendhandel?

Zoals al wel een beetje uit de naam kan worden opgemaakt, omvat de voorbeurs alle handel die plaatsvindt voordat de beurs opent. De nabeurs vindt dan uiteraard plaats na afloop van zo’n handelsdag op de beurs. Bij weekend handel is het tot slot mogelijk om ook op zaterdag en zondag op bepaalde beurzen te handelen of traden. Wist je dat crypto currency, zoals ethereum bijvoorbeeld, 24/7 verhandeld kunnen worden? Deze markt is namelijk altijd geopend.

Waarom is het interessant om te traden buiten reguliere beurstijden?

Het kan interessant zijn om buiten de reguliere beurstijden te handelen. Zo kun je direct reageren op veranderende bedrijfsresultaten en het allerlaatste nieuws. Koersen kunnen namelijk op verschillende manieren beïnvloed worden. Denk aan onverwachte gebeurtenissen en nieuws dat plots uit de lucht komt vallen. Maar ook de publicatie van winstoverzichten en monetaire beleidsvergaderingen kunnen van invloed zijn op de koers. Door buiten de reguliere tijden te traden kan je bovendien een positie openen of sluiten en eventuele exposure en risico’s afdekken.

Wat zijn de nadelen van nabeurs, voorbeurs of weekend handelen?

Helaas kleven er ook wel wat nadelen aan deze vorm van handelen. Zo is er vaak sprake van een lagere liquiditeit. Dit komt omdat veel beurshandelaren het liefst tijdens de reguliere openingstijden handelen, omdat de prijzen dan vaak wat stabieler zijn. Met als gevolg dus dat er buiten de openingstijden minder handelaren actief zijn en de liquiditeit lager is. Dit kan vervolgens weer leiden tot grotere koersschommelingen en een groter verschil tussen aan- en verkoopprijzen (de spread). Uiteraard hoeft dit niet negatief te zijn wanneer je juist graag wat meer risico neemt. Ligt je risicobereidheid niet zo hoog, dan doe je er beter aan om gewoon tijdens de standaard openingstijden te traden óf een limiet of automatische stop in te stellen. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw transacties automatisch worden gesloten zodra een vooraf vastgesteld prijsniveau is bereikt. Vaak betaal je hier wel een premie voor.