(Reclame-uiting)
Beleggen voor een mooi rendement mét milieuvriendelijk beleggingen. Het klinkt als een win-win situatie. Het kan echter lastig zijn om te weten waar je moet beginnen, dus wat meer achtergrondinformatie kan welkom zijn.
Duurzaam beleggen kennen we allemaal, maar je hoort tegenwoordig ook steeds vaker over impactbeleggen en groen beleggen. Wat zijn de verschillen en welke bedrijven doen het goed?
In dit artikel gaan we kort in op de verschillen tussen deze drie vormen van ‘goed’-beleggen en geven we ook voorbeelden van bedrijven en fondsen die te koop zijn via online broker Binck. Uiteraard loopt u ook bij bovenstaande beleggingen risico’s en kan uw ingelegde vermogen fluctueren.
Duurzaam beleggen: definities
Het begrip duurzaam beleggen staat open voor interpretatie en kan dan ook verwarring wekken. Er wordt op dit moment gewerkt met 3 methoden die een belegging als ‘duurzaam’ definiëren.
Een veelgebruikte methode voor fondsbeheerders is de best in class-methode. Dit betekent dat bedrijven in een sector worden vergeleken op hun aandacht voor mens, milieu en goed bestuur. Bedrijven die op deze aspecten het beste scoren, zijn best in class. Dit betekent dat er ook in vervuilende industrieën zoals de olie-industrie één partij best in class is.
Daarnaast wordt door fondsbeheerders ook de negative approach veel gebruikt. Dit betekent dat bepaalde industrieën, die als geheel een negatieve bijdrage leveren aan duurzaamheid, worden uitgesloten. Denk dan bijvoorbeeld aan tabak, wapens en pornografie.
Een derde, minder gebruikte, methode is de positive approach. In dat geval beoordelen fondsbeheerders bedrijven eerst op hun aandacht voor mens, milieu en goed bestuur en als dat allemaal goed is, worden ze opgenomen in het assortiment waaruit de fondsbeheerders kunnen kiezen. De positive approach is de strengste vorm van selectie van de drie methoden.
Impactbeleggen
In september 2017 schreef het Financieele Dagblad over de opkomst van impactbeleggen. In dit artikel wordt impactbeleggen omschreven als beleggen met gezond rendement en met harde, meetbare positieve resultaten voor mens en klimaat.
Impactbeleggen gaat dus een stuk verder dan het uitsluitingsbeleid van duurzaam beleggen. Heb jij interesse in impactbeleggen? Binck heeft diverse fondsen van bijvoorbeeld RobecoSAM, ASN en Triodos in het assortiment. Voorbeelden hiervan zijn:
- ASN-Novib Microkredietfonds
- RobecoSAM Global Child Impact Equities
- Triodos Multi Impact Fund
Ficaalvriendelijk Groen beleggen
Volgens de definitie van de Belastingdienst zijn groene beleggingen, beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming. Omdat de overheid dit type beleggingen wil bevorderen en het rendement van deze beleggingen over het algemeen lager ligt dan traditionele beleggingen geeft de Belastingdienst een vrijstelling (van 57.845 euro per persoon) voor Box 3 belasting voor groene beleggingen. Ook krijgt u een extra heffingskorting van 0,7% over het geïnvesteerde bedag. Overigens is het aantal ‘erkende’ groenfondsen de afgelopen jaren afgenomen.
Onderstaande twee groenfondsen zijn beschikbaar in het assortiment van Binck:
- ASN Groenprojectenfonds
- Triodos Groenfonds
Als we de definitie van groene beleggingen ruimer nemen, kunnen dit bijvoorbeeld ook bedrijven zijn die werken aan de energietransitie of oplossingen voor andere milieuproblemen. Er is dan dus overlap met impactbeleggen.
Disclaimer:
Bovenstaande informatie is aangeleverd door BinckBank NV. Deze informatie is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Wij adviseren u alleen te beleggen in producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.