Beurstijden

CFD Handel

CFD handel is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder de Nederlandse beleggers. Met CFD handel kunt u met een kleinere inleg grotere winsten boeken. Dit komt omdat u een verdubbelaar/hefboom kunt gebruiken, waardoor u uw inleg kunt vermenigvuldigen. Het is mogelijk om te handelen in de bekende beursgenoteerde bedrijven. Ook is het mogelijk om in te handelen op de indexen zelf.

Voorbeeld van CFD handel

Persoon X opent met een inleg van 400 euro een CFD long positie op de AEX. Hij gaat er dus vanuit dat de koers gaat stijgen. Persoon X kiest voor een verdubbelaar/hefboom van 10. Zijn positie wordt dus 4000 euro waard. Op het moment dat de AEX 1 procent stijgt staat Persoon X geen 4 maar 40 euro winst (min de transactiekosten). Ook als de AEX 1 procent daalt daalt zijn positie vanzelfsprekend met 40 euro. De inleg van Persoon X is op dit moment nog 360 euro waard. Als de AEX 10 procent daalt wordt bijvoorbeeld bij BUX de positie van Persoon X automatisch gesloten, omdat hij dan een verlies heeft van 400 euro (zijn inleg). Persoon X kan zijn verlies ook beperken en zijn vermogen beschermen door in te stellen dat zijn positie automatisch gesloten moet worden bij een bepaalde hoeveelheid verlies (bijvoorbeeld als de AEX 4 procent daalt). Zodra Persoon X winst maakt op zijn positie kan hij zijn positie handmatig sluiten of aangeven bij hoeveel winst zijn positie automatisch gesloten moet worden om zijn winst veilig te stellen. Bovenstaande is zowel mogelijk met de het beleggen op de indexen (zoals de AEX) als met de bedrijven die bijvoorbeeld op de AEX genoteerd staan.

Voordelen van CFD handel

  • U kunt met een klein bedrag beleggen en relatief grote rendementen behalen. Zo kunt u bij BUX tot maximaal 20 keer uw inleg laten vermenigvuldigen.
  • U kunt al met een klein bedrag handelen.
  • U kunt bijvoorbeeld bij Bux niet meer verliezen dan het bedrag dat u inlegt om een positie te openen.
  • U kunt handelen in de individuele beursgenoteerde bedrijven en op de indexen.
  • U kunt handelen op een stijgende koers (long) en u kunt handelen op een dalende koers (short).
  • U kunt tevens handelen in grondstoffen en cryptocurrencies.

Nadelen van CFD handel

  • Op het moment dat u gebruik maakt van een verdubbelaar/hefboom kan uw verlies ook sneller oplopen. Pas zodoende goed op met de hoogte van de verdubbelaar/hefboom en beleg niet met geld wat u niet kunt missen.
  • Veel particuliere beleggers verliezen meer met CFD handel dan ze winnen. Het kan zo zijn dat uw positie gesloten wordt omdat uw ingelegde vermogen op is of dat u niet voldoende geld op uw rekening/account heeft staan om de positie open te houden. Zo geeft BUX eerlijk weer dat 75,9% van de retail CFD beleggers geld verliest.
  • U wordt geen eigenaar van het onderliggende product.

Wat is short gaan?

Starten met CFD handel

Onderstaand vindt u enkele brokers die gespecialiseerd zijn in CFD handel. Check bij het aanmelden altijd de voorwaarden van de door u gekozen broker.

BrokerOmschrijvingAanmelden
buxBUX is de Nederlandse broker, gespecialiseerd in CFD handel met een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app.Aanmelden
Bij eToro kunt u het handelsgedrag van succesvolle en ervaren handelaren bekijken en automatisch kopieƫren.Aanmelden
Betrouwbaar, eenvoudig, innovatief. Sluit u aan bij de miljoenen mensen die al met Plus500 handelen.Aanmelden
CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.